Simpla prezenţă fizică în faţa monitorului de calculator nu garantează productivitatea unui angajat.
Angajatorii au constatat că salariaţii îşi pot pierde timpul pe site-uri de socializare sau pe You Tube, cu toate că vin de la prima oră a programului şi pleacă seara târziu de la birou.
Tot mai multe firme îşi dotează sistemul IT cu un soft special care înregistrează timpul petrecut de angajaţi pe fiecare site sau în fiecare aplicaţie deschisă, potrivit Forbes.com.
"În acest fel, nu ne interesează prea mult să stăm cu ochii pe un angajat sau altul, ci ne uităm pe graficele de activitate la sfârşitul zile sau al săptămânii", spune unul dintre angajatori.
Una dintre metodele clasice de supraveghere a salariaţilor era până acum monitorizarea video sau prin sisteme de control al accesului. Potrivit legislaţiei în vigoare la noi, angajaţii pot fi supravegheaţi video, însă nu şi în birourile în care îşi desfăşoara activitatea la locul de muncă.
Angajatorii români pot dispune supravegherea video a angajaţilor, însa doar pentru îndeplinirea unor obligaţii legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate.